23 jun

Angolo Tarocchi Jazz Orchestra

Angiolo Tarocchi Jazz Orchestra (ATJO)
ALBUM: UNWIRED
RELEASE: 1 Juni 2017

Album cover Angiolo TarocchiHet project
Het begon allemaal met de intens gevoelde wens om een aantal van zijn eigen composities en arrangementen voor grote ensembles op te nemen. Met name de stukken van eerdere producties, zoals van het Jazz Chromatic Ensemble, waarin behalve hijzelf en medeoprichter Daniele Cavallanti, ook vele talenten uit de Italiaanse jazzscene spelen. Het live repertoire van het Angiolo Tarocchi Jazz Orchestra bevat, naast eigen composities en interpretaties van jazzklassiekers, werk van hedendaagse jazziconen, zoals Maria Schneider en Darcy James Argue.
Hoewel de taal en het concept van de band referenties naar de traditie maken, is de artistieke insteek van het Angiolo Tarocchi Jazz Orchestra om meer hedendaagse expressies van het grote jazz ensembles te laten horen. Deze ambitie wordt gereflecteerd in de uitgekiende selectie van musici, van wie niemand een toevallige freelancer is en die ieder stuk voor stuk speciaal voor dit project ‘met de hand geselecteerd’ zijn uit de jazz, avant-garde en rock scenes van Milaan.
Angiolo Tarocchi over zijn album:
“De verschillende thema’s zijn een weerspiegeling van mijn muzikale gevoelens: modale atmosferen en open geïmproviseerde ruimtes in het nummer ‘Unwired’. Een meer klassieke impressie en vaste structuren in Blues to Blues, gebaseerd op Daniele Cavallanti’s thema. Liefde voor de liedvorm op Dark Eyes, wat geïnspireerd is op een gepassioneerde melodie van de Ossetische liedschrijver Ahser Dzhigkaev, aan wie dit nummer is opgedragen. En, ten slotte, de twee Skydreams: ik had Nummer 5 al een keer eerder opgenomen met een middelgrote groep, maar ik heb het hier opnieuw ingezet, omdat ik een bijzondere affiniteit met dit nummer heb. De track wordt voorafgegaan door een korte herinnering aan Nummer 3, dat thema’s bevat die in Nummer 5 verder ontwikkeld worden en die een brug slaan tussen mijn vroegere ervaringen en dit nieuwe avontuur.”

De componist en arrangeur

Angiolo Tarocchi is een componist, arrangeur, dirigent en leraar. Hij studeerde compositie en electronische compositie aan het conservatorium van Milaan en had les van Franco Donatoni en Giorgio Gaslini en behaalde een specialistisch certificaat voor Jazz Arrangeren bij het gerenommeerde Berklee College of Music in Boston, waar hij de Herbie Hancock Celebrity Scholarship kreeg. Tegenwoordig geeft hij zelf les in arrangeren voor jazz op het Conservatorium van Piancenza, Italië.

Hij richtte het Jazz Chromatic Ensemble op in 1989 en hij is sindsdien lid van gebleven als componist, arrangeur, dirigent en werkte samen met talloze Italiaanse en internationale musici, waaronder ook poplegende Robbie Robertson.

Als man met vele talenten werkte Tarocchi ook in klassieke omgevingen samen met vele kamermuziek ensembles die hem compositie opdrachten gaven en hem vroegen muziek uit de 20e eeuw voor hen te arrangeren. Zo werkt hij onder meer ook samen met het Teatro alla Scala van Milaan.

Als uitvoerend musicus heeft hij contrabas gestudeerd bij Enrico Fagone (artistiek leider van het Lugano Italiaans-Zwitsers orkest) en is hij tegenwoordig nog steeds eerste bassist van het World Doctors Ochestra, waarmee op een aantal van de mooiste podia ter wereld optreedt, zoals het Berlin Phil, de Severance Hall en het Beijing Opera House.

In 2015 richtte hij het Angiolo Tarocchi Jazz Orchestra op – een groot ensemble, gericht op hedendaagse jazz.

Behalve als componist, is Angiolo Tarocchi ook nog actief in zijn praktijk als arts, gespecialiseerd in pijnbestrijding, als acupuncturist en als homeopaat.

Het album Unwired is wereldwijd beschikbaar vanaf 1 juni 2017.
Telefonische interviews zijn in overleg mogelijk.

LINKS

www.angiolotarocchi.com
facebook.com/angiolo.tarocchi
www.soundcloud.com/angiolo-tarocchi

VIDEO: http://bit.ly/ATJO-teaser