08 jan

Simin Tander – Where Water Travels Home

Simin Tander_Where Water Travels Home_album cover
Artiest: Simin Tander 
Titel: Where Water Travels Home Label: Jazzhaus Records 
Cat. no.: JHR 090 
File under: Jazz / Modern 
Vocal EAN: 4260075860909 
Online: jazzhausrecords.com en simintander.com

Line-up: Simin Tander (voc. en comp.), Jeroen van Vliet (p), Cord Heineking (b), Etienne Nillesen (d)

Release datum 28 februari 2014. 
Releaseconcert Paradox: vrijdag 14 maart 2014. 
Releaseconcert Bimhuis: donderdag 20 maart 2014

Ze is een van de meest opvallende persoonlijkheden in de jonge Europese jazzscene. Met haar bekoorlijke, tedere en evenzo expressieve stem bouwt Simin Tander bruggen tussen westerse jazz en vocale vluchten naar het Midden-Oosten, tussen songwriting-experiment, chanson en intieme ballads. Met haar quartet stippelt de Duits-Afghaanse zangeres op haar tweede CD een fascinerende route uit naar haar Oosterse erfgoed en neemt ze ons mee in de diepten van haar ziel.

“Voor mijzelf is het een reis door mijn wereld van emoties en gedachten en het zoeken naar mijn Afghaanse roots”, vertelt Simin. Bij Where Water Travels Home is er zodoende geen sprake van conventionele road-movie: vol verbeelding en kronkelingen, als de weg die het water volgt, vloeien de klanken, die de toehoorder dwingen het compas van de ratio te laten voor wat het is en het pad te volgen van het hart.

“Waar het water thuiskeert” is geen abstract beeld voor de dochter van een Afghaanse journalist en dichter; het heeft betrekking op de daadwerkelijke zoektocht naar haar eigen identiteit. Als volwassen vocaliste stelt ze zichzelf op deze CD vragen als ‘van waar..’ en ‘waar (naar) toe..’, waarmee de songs met onderzoekende improvisaties uitblinken.

Met de perfect op elkaar ingespeelde musici – Etienne Nillesen, een fantasierijke, inventieve drummer, Cord Heineking, een gevoelige en melodieuze bassist en Jeroen van Vliet, de soms dromerige, dan weer expressieve pianist – bouwt ze in 13 tracks de spanningsboog op, terwijlzij schrijdt door heden en verleden in vrij stromende dramaturgie.

De liederen in haar vaders taal Pashto vallen meteen op – Simin heeft voor de dit album inspiratie geput uit de rijke geluiden van deze Afghaanse taal, die al van zichzelf mysterieus en poëtisch klinken. Met meanderende stem, vol intieme, fluisterende melancholie zingt ze de teksten in het openingsnummer “Yau Tar De Grewan”. De Pashto taal verrijkt ook het plagerige volkslied “Larsha Nengrahar Ta” met een groove die bijna soul-achtig klinkt over het ritme van de tabla. We horen het ook in de rustig kabbelende toon van “De Kor Arman”, een exotische song over het verlangen naar een gevoel van thuiszijn en waarin Tander’s stem ineens zwaar klinkt als donkere honing. “Ik schreef de muziek voor dit nummer denkend aan de gedichten van mijn vader, zonder deze ooit gelezen of gehoord te hebben. Na lang zoeken vond een vriend van hem een dichtbundel in Canada, waarin onder meer ook dit gedicht van zijn hand. Dat de tekst nu zo mooi bij de muziek past is een bijzondere verrassing.”

In “Behind The Curtain” en “Little Song” laat Simin een speelse kant zien, waarbij het laatstgenoemde nummer is opgedragen aan haar 2 jaar oude nichtje. In deze songs gebruikt Simin haar typische fantasietaal om de twee charmante miniatuurtjes te creëren, die het midden houden tussen een ritmisch en zeer licht gespeeld pianogeluid en de uitbundigheid van een wals.

Verder horen we grootse, meeslepende liederen in het Engels, die een spectrum bestrijken van kleurrijke mini-suites tot aan majestueze, gefluisterde ballades. Simin’s zus, de in Duitsland bekende actrice Mina Tander, hielp haar bij het schrijven van de teksten van enkele nummers. In het midden van het album treffen we “Where Would I Fly If I Could”; een nummer dat op het ene moment eerbiedig klinkt, dan weer intens dramatisch. Een emotionele dialoog tussen het innerlijke meisje en de volwassen vrouw.

De mysterieus dreigende stemming in het lied “Dark Woods” legt de basis voor een verkenning, diep in de donkere krochten van de ziel, terwijl “Our Silent Storm” de verloren liefde eert in de vorm van een intense lofzang. Dan verrast de jonge vocaliste ons met een beslist indringende interpretatie van Jacques Brel’s “La Chanson Des Vieux Amants”. Ze rond af met “Traveling on”, een fris, gebalanceerd nummer waarin Tander haar bestemming van innerlijke vrede bereikt en waarmee zij tegelijk de weg opent voor de toekomst.

“Zelfs als ik nog maar één zucht adem had in mijn leven, zou ik deze vormen tot een gedicht. Als ik de draad van een kraag kon grijpen, zou ik deze tot een melodie modelleren”, zo zingt ze in het Afghaanse openingslied. Dit credo geldt ook voor Tander’s muziek: met haar inspiratie vangt ze alle bewegingen van de ziel, kwetsbaar als een adem of draad, hen verenigend tot een schitterende expressie van diepe emoties en prachtige klanken.

Perscontact Nederland: Sabina Vissers, Musiqmama.