30 mrt

Vincent Houdijk’s Vinnie Vibes – Vortex

album coverAlbum release van Nederlands’ meest veelbelovend jazz talent 2016 
Artiest: Vincent Houdijk’s VinnieVibes 
Titel: Vortex
Label VinnieVibes (eigen beheer)
Release: april 2016

LIVE OPGENOMEN IN PARADOX TILBURG!

Line-up: Vincent Houdijk (vibrafoon en Malletkat) Floris van der Vlugt (saxofoons), Aron Raams (gitaar), Sven Happel (bas), Haye Jelleman (drums), Teus Nobel (flugelhorn en trompet), Rogier Telderman (piano).

Vincent Houdijk is een gepassioneerd musicus met een energieke en ondernemende geest. Houdijk (‘s-Hertogenbosch, 1981) onderscheidt zich met zijn specialisatie als vibrafonist in de jazz en van deze exclusiviteit geniet hij. In Nederland is alleen Frits Landesbergen bekend als bespeler van dit instrument en bij hem studeerde Houdijk. Hij had ook les van de internationaal vermaarde Mike Manieri. Houdijk’s composities zijn veelal autobiografisch en hij laat zich graag inspireren door zijn dierbaren, de natuur en collega musici. Frank Zappa is echter een van de meest opvallende invloeden in zijn muziek. Hij deelt zijn openheid en de veelheid in stijlen (o.a. Indiase muziek, tango, klassiek en jazz) die hij met elkaar vermengt.

Dit jaar is Vincent Houdijk door de vereniging van jazzprogrammeurs in Nederland verkozen tot Young VIP: het meest veelbelovende jazz talent van 2016. Houdijk werkte tot dusverre onder meer samen met grote namen als Wouter Hamel, Kyteman, Sean Jones, Eric Vloeimans en Mathilde Santing. Bijzonder is ook de samenwerking met het Metropole Orkest, dat hem geregeld inschakelt bij projecten. VinnieVibes is de voornaamste eigen formatie waarmee Vincent Houdijk werkt. VinnieVibes staat bekend om hun intense, dynamische en meeslepende muziek. In 2012 belandden ze in de finales van de Dutch Jazz Competition en het jaar daarop stond in het teken van hun debuutalbum ’15’, welke uitstekende recensies ontving en binnen 6 maanden (1000 stuks) uitverkocht. Dit jaar zal VinnieVibes tijdens de nationale Young VIPtour hun tweede album ‘Vortex’ releasen.

Het album Vortex werd in oktober 2015 LIVE opgenomen in een uitverkocht Paradox, gevolgd door een presentatie van het album op zaterdag 2 april 2016 in een volle zaal van het Bimhuis! Vortex bevat inspiraties uit vele hoeken en kan gekarakteriseerd worden als fusionjazz, met sterk persoonlijke en hedendaagse elementen, zonder egotripperij maar mét democratische waarden, veel melodie en puntigheid. Met name de basgitaar en de MalletKat zorgen voor de vernieuwde sound. Houdijk zet een stevig, diep geluid neer met energiek en bezield spel, waarbij hij er blijk van geeft dat hij de tijdgeest verstaat.

Website: vincenthoudijk.com | Facebook: https://www.facebook.com/VinnieVibes | Twitter: https://twitter.com/vincenthoudijk | URL Audio: http://bit.ly/soundcloud-vinnievibes | URL Video: http://bit.ly/video-vinnievibes